Les années Before | Soft Machine | Matching Mole | Solo | With Friends | Samples | Compilations | V.A. | Bootlegs | Reprises|
Interviews & articles
     


 Nieuwe psychedeliese club in Londen elke avond open - Hit Week - N° 51 - 8 Sept. 1967
"Kijk, als we nou geld gaan verdienen met deze klup, dan kopen we een grote boot zodat iedereen makkelijk en voor weinig geld van Amsterdam naar Londen en omgekeerd kan reizen". Deze zeer aangename volzin komt uit de omsnorde mond van Dave Howson. Dave organiseert samen met Neil Winterson een nieuwe Londense klup THE MIDDLE EARTH.

De Middle Earth-klup had enkele weken geleden nog een andere naam en een zeer slechte reputatie die de eigenaars een enorm verlies opleverden. Vroeger (nog niet zo lang geleden) heette de klup The Electric Garden. Enkele zeer gewiekste clubeigenaren zagen wel wat in een hippiesklup. Ze bekeken met zeer veel interesse de wekelijks zeer veel winst makende UFO-Wup. Een klup die er niet uitzag on die een zeer slordig programma bracht. Maar ondanks dat alles bezochten elke vrijdag avond duizenden hippies deze klup. Dat zette de zakenjongens aan het denken. In hun reeds draaiende striptease en italiaanse muziek-nachtklups bedachten zij een zeer geniaal plan. Ze zouden een grote morsige ruimte huren, die geheel zilver verven, vele lichteffekten aanbrengen, en advertenties in de specifieke bladen plaatsen die door de hippies gelezen worden. Kortom zonder al te veel kosten zouden ze een soort UFO-klup oprichten en veel gold verdienen.
Als klap op de vuurpijl zouden ze een eksklusief restaurant openen waar niethippies na concert of theaterbezoek rustig konden souperen en tegelijk ongestoord de hippies bekijken. Echte hippies bezig zien. Zo gezegd zo gedaan. Ze kochten een grote kelder-ruimte die ze met veel lichteffekten en zo opknapten. Een kassa, kellners, 'n stevige portier, advertenties in International Times en Melody Maker en de pret kon beginnen. De eerste avond kwamen er meer dan twaalfhonderd bezoekers. De organisatoren wreven zich glunderend in de handen. Mensen die' International Times wilden verkopen werden er natuurlijk uitgezet. De kellners haalden natuurlijk snel de glazen weer weg als die leeg waren en vroegen dan na korte tijd of er nog wat gedronken kon worden. Mensen die op blote voeten liepen of die zeer vreemde kleding droegen moesten natuurlijk ook de deur gewezen worden. Nee, de eigenaars waren zeer tevreden met de resultaten van die eerste avond. Ze waren daarom verbaasd toen er maar 250 gestropdaste lieden kwamen opdagen de tweede avond en toen er de derde avond maar honderd saaie pieten van de hippe lichteffekten kwamen genieten vielen ze om van verbazing. Nog meer verbijsterd waren ze toen International Times geen advertenties meer wilde opnemen. En hun verbazing kende bijna geen grenzen meer toen IT met een grote tegen aktie begon. Om een laag verhaal kort te houden. De nachtklup eigenaars hebben een psychodeliese nachtklup willen maken om veel geld te verdienen aan de zogenaamde flowerchildren. Maar hun opzet toonde ontstellend weinig begrip voor deze generatie. Het gevolg was dat de hippies wegbleven en dat de klupeigenaars voor een volledig bankroet kwamen te staan.

Dave Howson zegt:" Die eerste avond ben ik ook geweest, maar ik vond de sfeer zo ontzettend ellendig dat ik sindsdien niet meer geweest ben. De organisatoren waren een soort gangster-achtige figuren. De portier was onsympatiek en de kellners waren van dat ellendige soort dat je probeert uit te zuigen. Een onrelekste sfeer." Twee weken geleden hoorde Dave van een vriend dat Electric Garden eerdaags failliet zou gaan. Zonde van de ruimte natuurlijk en daarom zocht hij de eigenaars op. Deze lieden waren hem echter gesmeerd en hadden de schulden afgewenteld op een betrekkelijk jonge, aardige zakenman die ook in het projekt betrokken was.
Dave Howson en Neil Winterbottom besloten om van hem de ruimte te, huren. Dave had al eens de grote Alexandra-Palace Love-In georgaseerd en hij had wel zin om een permanente ruimte met deze sfeer te organiseren. De eenzaam achtergebleven organisator van de Electric Garden was allang blij dat er belangstellenden waren en deze week wordt de ruimte definitief overgedragen aan Dave en Neil. Dat wil dus zeggen dat Electric Garden is overgedragen aan de Underground. Er wordt nu geen alcohol meer verkocht, maar thee en koffie. Macrobiotese boterhammen en limonade. Overdag is de ruimte beschikbaar voor groepen die willen repeteren. Er zaleen Free-Store komen. Dat wil zeggen: een winkel waar je kleren en zo gratis kunt meenemen of brengen. Er komen wasmachines en douches zodat je je er totaal kunt wassen en op den duur zullen bepaalde etenswaren ook gratis worden verstrekt. Middle Earth is nu alle avonden open behalve op Vrijdag (want dan draait UFO). Op Maandagavond zal John Peele zijn programma Perfumed Garden brengen. Op dinsdag zal steevast de nieuwe psychodeliese Zoot Moneygroep: Dantalion's Charriot aanwezig zijn. Op woensdag zullen nieuwe, verse en nog onbekende groepen een kans krijgen terwijl er op donderdagavond alleen maar orientaalse/oosterse klanken te beluisteren zijn. In het week-end zijn er topgroepen, films, effecten en happenings. Eigenlijk zijn er alle avonden lichteffckten en films alleen zullen er in het week-end zeer speciale en verre systemen en effekten worden toegepast.

Er is dus een klup die elke avond open is en die de meest fantastiese dingen te bieden heeft. Vooral de volkomen lekkere en relekste sfeer van de hippies-kommune. Groepen als Jimi Hendrix, Eric Burdon en the Soft Machine en de Pink Floyd zullen er regelmatig optreden. Dave Howson is in ieder geval zeer opgewekt over zijn verse klup. Kontakt met de vorige eigenaars heeft hij via een advocaat. Hij streeft naar twee tot vier groepen per avond, free-food en free stores. Zeer hoog gehalte van de groepen die komen spelen wordt gewaarborgd. Elke morgen om een uur of 10 half elf
[... gratis. Vanaf ...[a certain time]  .. entree voor niet-leden .... De winst die gemaakt wordt gaat terug naar de scene.] 

[... above, three short illegible sentences...]
Dat wil zeggen: allerlei aktiviteiten worden gesteund (zoals die veerboot tussen Londen en Amsterdam bijvoorbeeld). Van de winst kan bijvoorbeeld ook een eiland gekocht worden waar dan een vreedzame hippiesschappij kan worden gesticht. Ook gaat de winst naar een stichting die de naam Release draagt. Met het geld helpt Release alle hippies die om de een of andere reden last met de politie krijgen. Door middel van geld en advocaten geeft Release elke hippie rechtsbijstand. Maar ook politiefondsen krijgen geld van Middle-Earth. En winst gaat de klup zeer zeker maken. Elke Vrijdagavond verdient de UFO zo'n ƒ. 10.000. Als je in Londen komt dan moet je er zeker even langs gaan. Middle Earth ligt in de Kingstreet (vlakbij een aantal markthallen) in de omgeving van Piccadilly Circus.       
     
Previous article